Op deze vraag is eigenlijk niet een éénduidig antwoord te geven. Diverse bronnen geven een andere uitleg.
Voedingscentrum (overheidsorgaan) zegt er het volgende over:
Een enkele glas bier bevat 85kcal. Wanneer men drie glazen drinkt wordt er al voorzien in ongeveer 10% van de dagelijkse energiebehoefte van 2500kcal. Wanneer er meer calorieën worden genuttigd dan er energie vebrand wordt slaat het lichaam het als vet op waardoor men dikker wordt. Indien deze extra calorieën uit alcohol verkregen zijn, wordt het vet vooral in de buikholte opgeslagen. Hierdoor ontstaat de bierbuik. Buikvet bestaat niet uit onderhuids vet, zoals vet op de heupen, maar uit vet dat zich in de buikholte bevind. Juist dit vet brengt extra gezondheidsrisico’s met zich mee.
In wikipedia heeft men de volgende theorie:
Aangetoond is dat vet bij mannen die overgewicht hebben zich vooral ophoopt bij de buik. Bij vrouwen hoopt dit zich vooral op bij de heupen, bovenbenen en bovenarmen. Het drinken van bier geeft extra calorieën die zich daardoor op hopen op de bekende plekken.
Andere bronnen geven de schuld van de bierbuik aan de hapjes die er gegeten worden tijdens het nuttigen van alcoholische versnaperingen.
Uiteindelijk kan er gezegd worden dat er redelijk wat calorieën in o.a. bier zitten en indien er niet met mate wordt gedronken er kans is dat men de dagelijkse energiebehoefte overstijgt en hierdoor aankomt. Dit is een logisch gevolg en is niet een oorzaak van bier maar van elk voedingsmiddel waarmee men deze calorieën grens doorbreekt. Dit geldt ook voor de hapjes die bij bier gegeten worden.
Dit wordt gestaafd door diverse onderzoeken naar de relatie tussen bier en dikker worden.
De conclusie luidt dan ook houd ook tijdens het WK alcohol- en snackconsumptie in de hand net zoals alle andere dikmakers. De theorie dat bier direct een bierbuik veroorzaakt lijkt dan ook niet stand te houden.