Home » Gezondheid » Wat is cosmetische geneeskunde?

Wat is cosmetische geneeskunde?

Cosmetische geneeskunde is het medische vakgebied dat zich richt op de (ontwikkeling van) behandelingen die (huid-)veroudering herstelt, verzacht of voorkomt. Dit vakgebied wordt uitgevoerd door artsen die zich hebben gespecialiseerd in cosmetische behandelingen. Veel mensen hebben een mening over cosmetische behandelingen. Sinds de jaren ’90 zijn behandelingen met fillers en Botox opkomst. Inmiddels worden er meer dan 600.000 injectables behandelingen per jaar uitgevoerd in Nederland. Injectables is de verzamelnaam van fillers– en Botoxbehandelingen. Welke mensen laten deze cosmetische behandelingen uitvoeren? Waarom doen zij dat? En waar kun je het beste terecht voor een cosmetische behandeling? In deze blog lees je alle informatie!

De ontwikkeling van schoonheid

Schoonheidsbehandelingen werden in Romeinse tijd al uitgevoerd. Toen al werden bijvoorbeeld ontharingsbehandelingen uitgevoerd. Ook het bleken van de huid was destijds populair. Van het werken op het land kreeg je namelijk een zongebruinde huid. En men wilde niet dat er werd gedacht dat je landarbeider was.

In de moderne tijd zijn cosmetische geneeskunde en schoonheidsbehandelingen naar elkaar toegegroeid. In de geneeskunde startte dit met reconstructieve behandelingen. Na bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. Zo werd de huid getransplanteerd en/of opgevuld. De behandeltechnieken ontwikkelden zich tot steeds betere behandelingen. Ook werden medische behandelingen langzaamaan ingezet met een cosmetisch doeleinde. Zo werd botulinetoxine als medicijn ontwikkeld. Botox is een merknaam botulinetoxine. Dit medicijn werd primair ontwikkeld als alternatief voor de chirurgische behandelingen tegen strabismus (scheelzien). Scheelzien wordt veroorzaakt door een overmatig gespannen spiertje aan één zijde van het oog. Daardoor rekte het spiertje aan de andere zijde van het oog uit. Dit spiertje werd voorheen chirurgisch ingekort. Maar vervolgens bleef de oorzaak bestaan, het overmatig gespannen spiertje aan de andere zijde van het oog. Daardoor moest die operatie geregeld worden herhaald. Botulinetoxine zorgt ervoor dat het overmatig gespannen spiertje ontspant. Hierdoor is het scheelzien verleden tijd.

Na verloop van tijd werd door artsen ontdekt dat botulinetoxine ook kon worden toegepast als behandeling tegen het ontstaan van dynamische rimpels zoals fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes. De botulinetoxine ontspant het spiertje waardoor die rimpels worden veroorzaakt. En zo gebeurde dit met meerdere medische behandelingen, waarvoor een cosmetische toepassing werd ontdekt.

Vanuit de consument is er ook altijd interesse geweest voor cosmetiek. Grijze haren worden geverfd en tanden worden rechtgezet door de orthodontist. Ook een tatoeage als versiersel is tegenwoordig helemaal normaal. Wanneer je je stoort aan je rimpels onder de ogen of aan de rimpels rond de mond, dan hoef je daar niet mee te blijven lopen. Een deskundige arts verhelpt met een kleine cosmetische behandeling de rimpel waar jij je aan stoort.

Cosmetische behandelingen tegenwoordig

Toch ligt er op cosmetische behandelingen nog altijd een (klein) taboe. Er zijn natuurlijk steeds meer bekende mensen die erkennen af en toe op bezoek te gaan bij de cosmetische arts. Cosmetische behandelingen genereren ook veel media aandacht. Enerzijds smullen we ervan als iemand is doorgeschoten met cosmetische behandelingen door bijvoorbeeld te verschijnen met véél te grote lippen. En leest iedereen het wanneer er in de media aandacht is voor een complicatie na een cosmetische behandeling. Anderzijds is iedereen natuurlijk geïnteresseerd in zo mooi mogelijk ouder worden. 600.000 cosmetische behandelingen met injectables per jaar in Nederland… Dit betekent dat zeer veel Nederlanders deze behandelingen inmiddels hebben omarmd. En 99,9 % van deze consumenten ziet er natuurlijk niet uit als een alien. Sterker nog; alle media aandacht laat eigenlijk zien dat we allemaal wel geïnteresseerd zijn in deze cosmetische behandelingen. En gezien het grote aantal cosmetische behandelingen in Nederland per jaar kunnen we ook wel concluderen dat vele Nederlanders de cosmetische geneeskunde stiekem toch wel al hebben omarmd…

Overweeg jij een cosmetische behandeling bij een cosmetisch arts? Check www.injectablesbooking.nl om alle artsen en klinieken bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken.

About