Stofwisseling en afvallen

Een van de grootste gezondheidsproblemen van de moderne tijd is overgewicht. Maar liefst twee op de drie Amerikanen is te dik, en in Europa zijn we hard op weg dit slechte voorbeeld te volgen. Iemand lijdt aan overgewicht wanneer je 5% meer weegt dan wat je BMI voorschrijft. Wanneer je meer dan 10% zwaarder bent, lijdt je aan Obesitas.

Natuurlijk is de belangrijkste oorzaak van deze verontrustende cijfers onze steeds passievere levensstijl en ongezonde eetgewoontes. Er is nu eenmaal activiteit nodig om calorieën te verbranden. Voor een klein deel van de mensen die te zwaar zijn ligt het echter gecompliceerder: zij hebben van nature een langzame stofwisseling.

Welke invloed heeft je lichaam op je lichaamsprocessen?

Je stofwisseling is een van de belangrijkste factoren die je lichaamsprocessen beïnvloeden. Het bepaalt hoe snel lichaamsprocessen zich voltrekken. Dat geldt dus ook voor je gewichtstoename. Wanner je stofwisseling traag verloopt dan zul je snel zwaarder worden en is er moeilijk iets tegen te doen. Wanneer je een snelle stofwisseling hebt worden alle calorieën in sneltreinvaart verbrand, en krijgt je lichaam geen kans ze om te zetten in vet. Mensen met een snelle stofwisseling kunnen eten wat ze willen – ze komen niet aan.

Wat is de stofwisselingssnelheid?

De belangrijkste parameter van je stofwisseling is de stofwisselingssnelheid. Dat is de snelheid waarmee calorieën worden verbrand en de snelheid waarmee het lichaam voedsel en voedingsstoffen verwerkt. Wanneer je een hoge stofwisselingssnelheid hebt zal voeding snel verwerkt worden en worden de calorieën sneller verbrand dan ze kunnen worden opgeslagen als vetcellen. Op deze manier kom je dus niet aan.

Hoewel de stofwisselingssnelheid erfelijk bepaald is, wil dat nog niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Je kunt wel er wel degelijk voor zorgen dat je stofwisseling sneller wordt. Wanneer je af wilt vallen heb je eigenlijk geen keuze: zonder snellere stofwisseling is het een bijna onmogelijke opgave. Er zijn verschillende manieren om je stofwisseling te verbeteren. In de eerste plaats kun je je stofwisseling versnellen door meer te gaan bewegen. Er is aangetoond dat wandelen en zwemmen de stofwisseling versnelt. Onderzoek heeft aangetoond dat de stofwisseling niet alleen versnelt tijden de activiteit maar ook nog 4 tot 8 uur daarna. De experts raden dan ook aan om minstens 3 keer per week te gaan wandelen, joggen of zwemmen wanneer je je stofwisseling wilt versnellen.

Het belang van spieropbouw

Een andere manier om je stofwisseling te versnellen is krachttraining te doen. Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan normaal lichaamsweefsel. Door dus de je spieren op te bouwen worden er minder calorieën omgezet in vet. Dit proces van verbranding vindt ook nog plaats wanneer je allang met trainen bent gestopt en gewoon weer aan het werk bent of uitrust. Je kunt dus je stofwisselingssnelheid verhogen door het doen van zowel cardio als door krachttraining.

Leave a Reply