Home » Gezondheid » Hoe weet ik of ik een bril nodig heb?

Hoe weet ik of ik een bril nodig heb?

De meeste mensen zullen niet graag toegeven dat ze slechter zien, maar wanneer je minder zicht ervaart, is het wel echt tijd om je ogen te laten controleren. Als je ogen daadwerkelijk minder goed zijn geworden kunnen ze meestal met een bril worden gecorrigeerd. Maar hoe wordt dit nu precies bepaald?

De beste manier om te beoordelen of je een bril nodig hebt, is om een optometrist te bezoeken voor een grondig oogonderzoek. De optometrist zal je ogen controleren op veel voorkomende aandoeningen zoals astigmatisme, bijziendheid en verziendheid. Het onderzoek kan ook tests bevatten voor enkele andere afwijkingen die een verminderd gezichtsvermogen kunnen veroorzaken.

Wat kunnen signalen zijn dat je in de eerste plaats een oogonderzoek moet ondergaan? Er zijn enkele aanwijzingen waar je op kunt letten zodat testen door een optometrist misschien onnodig is. De meest voorkomende symptomen zijn: onscherp zicht, overmatige vermoeidheid van de ogen, hoofdpijn, ‘s nachts niet goed zien, vaak loensen of knipperen, en ‘zwevende ‘vlekken zien.

Als je objecten op afstand duidelijk kunt zien maar een wazig beeld hebt van alles dichtbij, kan verziendheid het probleem zijn. Andere tekenen van verziendheid zijn: hoofdpijn, vermoeide ogen en overdreven knipperen.

Als je dingen van heel dichtbij goed ziet, maar problemen hebt met het zien van objecten op een afstand, heb je mogelijk last van bijziendheid. Andere symptomen van deze afwijking kunnen zijn: vaak loensen, moeite met het kijken naar televisie en problemen bij het zien in het donker.

Als je zicht zowel van dichtbij als op een afstand wazig is, kan astigmatisme de oorzaak zijn. Als je astigmatisme hebt, kunt je ook een extreme oogvermoeidheid of tranende ogen hebben en/of problemen ondervinden bij het werken op een computer.

Wanneer kinderen mogelijk een bril nodig hebben kunnen daar extra aanwijzingen voor zijn. Als een kind bijvoorbeeld te dicht bij de televisie zit, een boek of een ander voorwerp heel dicht bij het gezicht houdt, het hoofd kantelt, een oog sluit of bedekt om een voorwerp helderder te zien of overmatig in de ogen wrijft kunnen dat allemaal aanwijzingen zijn dat een kind een visueel probleem heeft. Een onderzoek door een optometrist is bij deze indicaties raadzaam.

Zelfs als je nooit problemen met je gezichtsvermogen hebt gehad, wordt in het algemeen aanbevolen dat zowel kinderen als volwassenen regelmatig een oogonderzoek krijgen. Vroegtijdige detectie van een probleem kan vaak complicaties en verdere achteruitgang voorkomen.

Als bij een oogonderzoek blijkt dat je een bril nodig hebt, schrijft de optometrist een recept voor je corrigerende lenzen. Afhankelijk van je behoeften, kunt u mogelijk kiezen tussen brillen en contactlenzen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het laten laseren van je ogen.

De kosten van een bril, contactlenzen of laserbehandeling kunnen je zorgen baren, maar monturen, lenzen en behandelingen zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. Bovendien dekken veel ziektekostenverzekeringen (een deel van) de kosten van oogonderzoeken en bijvoorbeeld corrigerende brillen.

Als je veranderingen bemerkt in je zicht of één van de hierboven beschreven signalen ervaart, aarzel dan niet om een optometrist te bezoeken om je ogen te laten testen!

About