Home » Gezondheid » Yoga goed voor lichaam en geest

Yoga goed voor lichaam en geest

Meisje_met_de_armen_in_de_lucht

Iedereen weet dat beweging en sport goed is voor ons lichaam en geest. Iedere dag weer zie je door het hele land mensen die op de een of andere manier bezig zijn met sport. De een vind het heerlijk om in zijn eentje hard te lopen om zo even de geest leeg te maken. De ander vindt sporten in teamverband weer veel leuker, lekker na de wedstrijd ontspannen in de kantine met je teamgenoten na een partijtje voetbal of hockey. Zo zijn er altijd mensen geweest die graag tot een groep behoren, zich ergens bij willen aansluiten, terwijl andere juist graag alleen willen zijn om tot rust te komen.

Yoga steeds populairder

Vroeger hing er rond het begrip yoga veel mystiek, het was toch vooral iets wat spirituele mensen uit het oosten van de wereld beoefenden. Tegenwoordig is dat wel anders, op veel fitnessclubs worden nu ook yogalessen gegeven, dat begon eigenlijk met lessen power yoga. In feite is yoga een manier om lichamelijk en geestelijk in balans te komen door oefeningen die ervoor zorgen dat de (levens)energie vrij door het lichaam kan stromen. Je kunt bijvoorbeeld overal in Amsterdam yoga volgen en ook in alle andere grote steden van het land.

Energieblokkades opheffen

Er zijn in het lichaam bepaalde energiepunten en energiebanen, ook wel meridianen genoemd, die belangrijk zijn voor het goed functioneren van ons lichaam en onze geest. Er kunnen allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken optreden als er blokkades ontstaan in de energiehuishouding van ons lichaam. Yoga is een hulpmiddel om de blokkades die zijn ontstaan op energetisch niveau op te heffen zodat de energie weer vrij kan stromen. Het gevolg daarvan is dat we ons gezonder, fitter en meer ontspannen gaan voelen, iets wat ieder mens van nature wil zijn. Vandaar dat yoga, zeker in onze drukke Westerse wereld met allerlei stresssituaties, enorm populair is geworden.

Yoga thuis beoefenen

Natuurlijk kun je lessen volgen in yoga en in groepsverband yoga beoefenen, zeker in het begin is dat aan te raden. Op die manier kun je de juiste lichaamshouding bij de diverse oefeningen onder de knie krijgen. Mocht je al wat gevorderd zijn dan kun je uiteraard thuis ook de diverse yogaoefeningen oefenen en perfectioneren.

De juiste ademhaling

Bij yoga wordt er ook veel aandacht besteed aan een juiste ademhaling. Veel mensen ademen niet diep genoeg in maar alleen oppervlakkig via een hoge ademhaling. We gaan hier niet uitgebreid in op de diverse ademhalingstechnieken die er zijn om tot een betere doorstroming van levensenergie te komen, maar we willen alleen maar aangeven dat ook de ademhaling een essentieel onderdeel is van een gezond lichaam en een gezonde geest.

About