Home » Gezondheid » Wat is brandend maagzuur precies?

Wat is brandend maagzuur precies?

Brandend maagzuur is een vervelend gevoel in de slokdarm. Dagelijks stroomt een kleine hoeveelheid terug de slokdarm in. Dit kan leiden tot irritatie. Dit wordt ook wel brandend maagzuur of zure oprispingen genoemd. Normaliter stroomt enkele keren per dag een kleine hoeveelheid maagzuur de slokdarm in. Dat is normaal pijnloos. Indien dit proces zich echter meerdere keren per dag voordoet, ontstaat een irriterend tot brandend gevoel.

Tussen de maag en de slokdarm bevindt zich de sfincter. Dit is een klein sluitstukje die ervoor zorgt dat maagsappen niet direct de slokdarm in kunnen stromen. Echter gaat de sfincter meerdere keren per dag open om bijvoorbeeld de maag te ontluchten of voedsel de maag in te laten. Tijdens het open gaan kan ook maagsap juist omhoog komen. Dit proces zorgt niet direct voor brandend maagzuur. Er is pas sprake van brandend maagzuur of zure oprispingen indien in de slokdarm een brandend of irriterend gevoel ontstaat.

Niet direct maagzuurremmers

Tegen het vervelende gevoel dat wordt veroorzaakt door maagzuur kunnen maagzuurremmers worden ingenomen. Deze maagzuurremmers zijn veelal zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of supermarkt. De laatste jaren hebben diverse onderzoeken echter uitgewezen dat veelvuldig gebruik van maagzuurremmers bijkomende aandoeningen veroorzaakt. Hierbij valt te denken aan een magnesiumtekort en diverse infecties in het maag- en darmkanaal. Het is om die reden niet raadzaam direct naar maagzuurremmers te grijpen, indien incidenteel zure oprispingen ontstaan.

Incidenteel maagzuur

Bij chronisch maagzuur is het gebruik van maagzuurremmers bijna onontkoombaar. Echter bestaat er ook incidentele zure oprispingen. Dat wil zeggen dat enkele keren per maand een branderig gevoel ontstaat in de slokdarm. Dit kan ontstaan door pittig, vet of kruidig voedsel maar kan ook een bijwerking van een bepaald medicijn betreffen. Tevens is overmatig alcohol gebruik een bekende oorzaak.

Dagelijkse leefwijze aanpakken

Hieruit blijkt dat brandend maagzuur in veel gevallen is te voorkomen door de dagelijkse leefwijze aan te pakken. Het veelvuldig nuttigen van alcohol of het verminderen tot vermijden van vet, pittig en kruidig voedsel doet in veel gevallen wonderen. Uiteraard zijn er meer oorzaken en tips tegen maagzuur te noemen.

About