Home » Gezondheid » Wat is Haptotherapie?

Wat is Haptotherapie?

hoe-werkt-haptotherapie

Veel mensen herkennen zich in het probleem dat bepaalde emoties of hun emotionele bagage niet goed gedragen kan worden waarbij men uit balans raakt. Emoties zijn dan de baas en zorgt ervoor dat mensen vastlopen. Haptotherapie is zinvol om zo de oorzaak van het emotioneel vastlopen inzichtelijk te maken.

Haptotherapie gaat over de leer van het gevoel. Het lichaam zendt signalen uit in relatie tot de emotie en de overheersing hiervan. Hierdoor kan het lichaam maar ook de geest in onbalans raken waarbij zelfontplooiing wordt belemmerd.

Hoe gaat haptotherapie het in zijn werk?

Bij haptotherapie krijg je hulp om de signalen die je voelt te vertalen en te ervaren wat er aan de hand is. Door middel van oefeningen in het luisteren naar het lichaam word je meer bewust wat er gebeurt en hoe je daarmee om kan gaan.

Voelen is belangrijk

Als baby begint het proces van voelen al in de baarmoeder en zintuiglijk worden gevoelens door de kinderjaren heen al opgenomen en eigen gemaakt. Gevoel is ook voor het grootste deel onbewust gebaseerd op ervaringen van vroeger. Dit bepaald de houding en uiting op basis van wat mensen voelen. En wanneer dit niet goed ontwikkeld is komen uitingen van gevoelens en de innerlijke stem beschadigd tot uiting. Dit bepaald dus hoe men staat ten opzichte van liefde, contact, aanraking, relaties, seksueel contact, et cetera.

Hechting

Hoe langer de problemen met een onderontwikkelde emotionele capaciteit zich blijft voordoen hoe sterker er afstand gecreƫerd wordt bij hechting. Hoe verder iemand van de confrontatie afstaat hoe beter het gevoel is, dit is immers de veilige situatie dat men zich herinnert en er onbewust gebruik van maakt.

Hechting ontstaat al in de kindertijd waarbij kinderen veiligheid kunnen ondervinden van de ouders of opvoeders. Zij kunnen zich in onbekende situaties of momenten van verdriet rekenen op de basis van de ouders. Gebeurt dit niet dan ontstaat er onveilige hechting waarbij gevoelens geen opvang krijgen en een eigen ontwikkeling krijgen waarbij een te vroege zelfstandigheid kan zorgen voor een zwakkere zelfstandigheid in de volwassenheid. Relaties aangaan en uiting van gevoelens krijgen dan te veel weerstand van ervaringen van vroeger.

Veiligheid

In elk persoon zit een veiligheidsgebied waarbinnen de persoon zich goed voelt. Als dit gepaard gaat met een niet ontwikkelde emotionele status dan zal afsluiting of overdadige expressie tekenen zijn van het zich veilig voelen. Geen confrontatie aan durven gaan zorg voor afsluiting van de uiting van de gevoelens en geconfronteerd worden kan leiden tot het overschreeuwen van de gevoelens. Geest en lichaam zijn dan niet in balans waarbij haptotherapie een natuurlijke wisselwerking kan verzorgen.

 

About