Home » Zorgverzekering » Overstappen van zorgverzekering of niet?

Overstappen van zorgverzekering of niet?

In de laatste maanden van het jaar worden we traditiegetrouw doodgegooid met de commercials van de zorgverzekeraars. Elke aanbieder zweert de goedkoopste te zijn met de beste dekking. Tot enkele jaren terug was het een flinke studie om te bepalen welke zorgverzekering nu het beste gekozen kon worden. Gelukkig bieden vele vergelijkingssites tegenwoordig een helpende hand en wordt het de consument een stuk makkelijker gemaakt. Door te kiezen hoe hoog het eigen risico mag worden en welke aanvullende pakketten erbij moeten kan men flink besparen op de zorgverzekering. Maar hoe gaat het zorgstelsel eigenlijk in zijn werk?

Verplicht een basisverzekering

In Nederland is het verplicht om een basiszorgverzekering te hebben als je 18 jaar of ouder bent. Kinderen worden automatisch meeverzekerd met hun ouders. Zo ben je in ieder geval verzekerd voor de meest voorkomende medische zorg zoals bijvoorbeeld de geboorte van een kind. Maandelijks wordt een vast bedrag betaald en er kan gekozen worden voor aanvullende pakketten, maar dan stijgt het maandbedrag. Door het bedrag van het eigen risico te verhogen kan de premie weer omlaag gebracht worden.

Zorg onbetaalbaar

Het is maar goed dat iedereen verplicht verzekerd is, want de kosten van zorg kunnen behoorlijk oplopen. Een nachtje doorbrengen in het hospitaal kost bijvoorbeeld al rond de 500 euro. En een operatie kan al snel 5000 euro kosten. Om nog maar niet te praten over wat de prijs van medicijnen op de langere termijn is. Door verzekerd te zijn worden deze kosten altijd gedekt. Wie weinig tot nooit iets mankeert zal dus voor niets betalen, maar mocht men ooit eens iets oplopen dan komt men niet voor torenhoge kosten te staan. Een ongeluk kan altijd gebeuren natuurlijk.

Vergelijken van zorgverzekeringen

Het staat vast dat de premies van zorgverzekeringen vrij hoog zijn in ons land. Maar door slim te kijken naar wat men allemaal nodig heeft kan er wel flink bespaart worden op de zorgverzekering. Het is onzinnig om te betalen voor zorg die men helemaal niet nodig heeft. Zodoende kan op diverse vergelijkingssites een overwogen keuze gemaakt worden tussen aanvullende pakketten met zorg voor bijvoorbeeld tanden of fysiotherapie wanneer dit nodig is. Door het eigen risico omhoog te brengen kan de premie stevig omlaag gebracht worden. Het risico wat men loopt is dan wel groter, maar wanneer men jaar in jaar uit geen bezoek aan de dokter brengt is het wellicht te overwegen om dit te doen.

About