Home » Gezondheid » App in de maak voor Endometriose patiënten

App in de maak voor Endometriose patiënten

Meisje_met_de_armen_in_de_lucht

Er is een app die ontwikkeld is voor Endometriose patiënten. Deze app is nu beschikbaar via deze link. Dit artikel gaat over Endometriose en de werking van de app.

Meisje_met_de_armen_in_de_lucht

Wat is Endometriose?

Endometriose is een afwijking die zich openbaart bij vrouwen die in de vruchtbare fase van hun leven zitten. Weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies bevindt zich bij deze aandoening in de eierstokken, eileiders, het buikvlies, de blaas en/of de darmen. Menstruatie is de afstoot van baarmoederslijmvlies, als er geen bevruchting plaatsvindt. Het baarmoederslijmvlies wordt namelijk eerst opgebouwd en moet daarna dus ook weer afgestoten worden door het lichaam als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Bij Endometriose menstrueert het slijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt ook mee. Dit noemt men ook wel baarmoeder verkleving. Door dit verschijnsel ontstaan allerlei verschillende klachten, zoals ontstekingen en verklevingen van organen. Dit kan veel klachten geven die vooral in de menstruatieperiode voorkomen. De klachten kunnen chronisch worden. In de overgang stoppen de klachten, omdat de groei en dus ook de afstoting van het slijmvlies stoppen.

Managing endometriosis 

De nieuw ontwikkelde app voor endometriose is de Managing endometriosis app. De app is ontwikkeld door de European Society of Human Reproduction and Embryology(ESHRE). De app vat 83 aanbevelingen samen, zodat alle informatie overzichtelijk is op één plek. Er is ook een hulp voor keuzes over belangrijke aspecten in Endometriose zoals het herkennen van symptomen, klinisch onderzoek, het tot stand brengen van een diagnose en een behandeling van Endometriose gerelateerde pijn en onvruchtbaarheid. Artsen kunnen deze app gebruiken om gebaseerd op de vragen in de app goed advies te kunnen bieden voor alle individuele behoeften van een vrouw, natuurlijk gebaseerd op de symptomen die zij op dat moment ervaart. Zo is de app dus een verrijking in de algemene kennis over Endometriose en in het identificeren van de individuele klachten en behoeften van een vrouw met Endometriose. 

Hoe download ik de app?

De app is te downloaden als u lid bent van EHSRE. De richtlijnen zijn gratis te downloaden. Deze richtlijnen geven dezelfde informatie als de app, dus maakt u zich geen zorgen dat u iets mist als u de app niet kan of wil downloaden. Er is ook is er een gratis app die  Endometriose in Balans (EiB) heet. Deze is gratis verkrijgbaar in de Google Play Store en in de App Store. Deze geeft ook erg goede informatie over Endometriose.

About