Home » Afvallen » Hoe kan je afvallen in het weekend?

Hoe kan je afvallen in het weekend?

Lijnen of afvallen in het weekend is lastig

Wie probeert te lijnen, zal vast te maken krijgen met moeilijke momenten. De periode rond kerst is ronduit rampzalig voor de lijnende mens, maar in de gewone weekenden blijkt men ook minder succes te boeken. Tijdens de vakantie verwennen we onszelf wat meer dan anders, wat zich uit in onze ‘lossere’ leefgewoonten. We trakteren ons op lekker eten en we blijven liever in onze luie stoel zitten. Voor mensen die een paar pondjes proberen te verliezen, is de verleiding tot dit vakantiegevoel meestal te groot en blijft het gewicht stabiel of het neemt zelfs toe. Vergelijkbare leefstijlveranderingen vinden plaats in de weekenden, weliswaar in mindere mate.

Onderzoek Afvallen in het weekend

Volgens recent onderzoek blijkt deze wekelijkse periode een obstakel te vormen voor mensen die proberen te lijnen. Wetenschappers van de Washington University School of Medicine zijn er achter gekomen dat mensen ondanks strenge dieet- en sportprogramma’s in de weekenden meer calorieën binnen krijgen dan doordeweeks (Bron). Aan de studie namen 48 oudere volwassenen deel met een leeftijd tussen 50 en 60 jaar, die allen gewicht probeerden te verliezen in het kader van een groter onderzoek. Aan het begin van het onderzoek werden hun eet- en beweeggewoonten geregistreerd, evenals hun Body Mass Index (BMI). Niemand van de proefpersonen leed aan overgewicht. Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen verdeeld. De eerste groep consumeerde dagelijks 20 procent minder calorieën en hun activiteitenniveau bleef gelijk. De tweede groep ging iedere dag meer bewegen, maar zij mochten hun eigen eetpatroon blijven volgen. De derde groep veranderde niets aan hun eet- en beweeggewoonten. Gedurende een jaar analyseerden de onderzoekers hun afvalpoging door middel van eetdagboeken, weegmomenten en apparatuur die het bewegingsniveau registreert.
De deelnemers bleken in het weekend inderdaad meer te eten dan tijdens de andere vijf dagen. Aan het begin van de trial was in het weekend 36 procent van de calorie-inname afkomstig uit vet voedsel, tegenover minder dan 35 procent in de overige tijd. Deze typische gewichtstoename in het weekend zou neerkomen op bijna negen pond per jaar. Maar zelfs toen de deelnemers het strenge afslankprogramma volgden, bleek dit patroon nog steeds te bestaan. De caloriebeperkende groep verloor tijdens de weekenden geen gewicht en degenen die meer gingen bewegen aten op deze dagen meer en kwamen juist in gewicht aan. Veel deelnemers hadden geen idee van dit weekend-effect op hun gewicht.

Verklaring onderbouwd

Het onderzoek draagt bij aan de verklaring waarom zoveel lijners zo weinig vooruitgang boeken en waarom mensen achteraf moeite hebben met het behoud van hun gewicht. De enige manier om ervoor te zorgen dat de weekenden je afslankpoging niet saboteren, is door de teugels strak te houden. Blijf ook in het weekend bewegen. Of dit nou gewoon een stuk wandelen is, keihard de fitness in, of lekker een kort lesje zumba volgen bij een dansschool. Maak een planning voor wat je allemaal gaat eten in het weekend, neem bijvoorbeeld gezonde snacks mee als je een hele dag van huis bent. Dit voorkomt dat de eerste de beste patatkraam je op andere gedachten zal brengen. Ook is het belangrijk om niet te grote porties te eten ‘omdat het weekend is’. Wil je jezelf toch niet te veel onthouden, kies dan altijd voor licht en gezond eten. Niets is bijvoorbeeld zo lekker als een groot bord salade op een warme zomeravond.

About